Blogitilitystä, osa 1: “Rakettitieteen perusteet”

Basarimikki nro 2.

Tulevan albumin äänitysblogi käynnistyy virallisesti nyt! Treenikämpällä opiskeltua ja studion uumenissa toteutettua “rakettitiedettä” on heinäkuun alun jälkeen jo kolmeen otteeseen ihmetelty videomuodossa. Niille jotka lisäksi janoavat aiheen tiimoilta lisää ja syväluotaavammin, liikkeelle lähdetään alaotsikolla ‘Tähän mennessä tapahtunutta’…

Superchristin kolmannen albumin teko starttasi ihan alkujaan kesähelteisillä jamitteluilla vuonna 2007, joka oli samalla vielä keikkailukesä Surfing The Zeitchrist -levyn meiningeissä. Riffejä tarttui siis nauhalle siinä keikkailun lomassa mutta muuten levyä ei vielä kovin aktiivisesti paahdettu eteenpäin. Vuonna 2008 keikkatahtia hiljennettiin, se kuuluisa sorvi rupesi käymään treenikämpällä ja muutama keikka vedettiin uusien biisien testausmielessä. Melodiapätkiä, riffejä, sanoituksia ja rytmejä kertyi melkoinen määrä aina tämän vuoden kevääseen asti, tietskarin soittolistalla taisi olla melkein 100 eri nimikettä ja versiota. Niistä valkattiin nykyiset 10 biisiä työn alle, ja tässä ollaan!

Edellisen levyn karun kuivaan funkin ja industrialin sävyttämään soundiin haluttiin jälleen päivitystä, ja sitä haettiin ensisijaisesti melodiapainotteisempien biisien kirjoittamisella. Tavallaan se biisikynä taisi kuitenkin ohjata itse itseään, kun sinänsä hauskat unisono-riffit ja soundihäröilyt olivat omassa innostusasteikossamme ehkä tulleet yhteen päätepisteeseensä…

Minttu ja Barska.

Vaikka tiettyä irtiottoa edelliseen levyyn on tietoisesti haettu, oli noista sessioista jäänyt yksi biisi joka ei ollut vielä niihin aikoihin löytänyt oikeaa muotoa levylle, ja ehkä hyvä niin, koska kyseinen kappale oli selkeästi enemmän tämän uuden levyn materiaalia lähempänä. Ja tavallaan oli myös hauska lähteä rakentamaan siitä mihin edellisellä jäätiin, vaikkakin hieman eri suuntaan.

Loppuvuodesta 2008 aloitimme ensimmäiset demotukset luottomiehemme Barskan eli Antti Patrosen kanssa treenikämpällä, demotimme kolme uutta biisiä. Kaksi näistä olivat kitarapainotteista rock-matskua ja jälkimmäinen enemmän bassolinjoille ja soundikokeiluille pohjautuva, joten tässä vaiheessa levyn suunta oli vielä arvoituksellinen. Soundipuolella oli mukaan tullut lisäksi piano- ja rhodes-soundeja, joidenkin biisien niitä suoraan sanoen vaatiessa… Näitä kosketinsoundeja testattiin myös 80-luvun hulluilta vuosilta tutun, legendaarisen MIDI-kitaroinnin muodossa, saa nähdä kumpi tyyli löytää tiensä lopulta levylle.

Helmikuussa 2009 otettiin toiset demosessiot jolloin käsittelyssä oli tämä hieman aiemmin mainittu, omaa julkaisuaan siirtänyt poppikipale joka oli siis päättänyt asettua edellisen levyn sijaan tälle. Mukana oli myös työnimellä kulkenut “rhodes-biisi” joka vielä tässä vaiheessa instrumentaalina haki lopullista rakennetta ja muotoa.

Näiden virallisempien demosessioiden jälkeen kevät jatkui enemmän tai vähemmän määrätietoisella kasausmeiningillä, eli päätettiin pistää loputkin ideat toteutukseen. Huhti-toukokuun aikana loputkin levyn biiseistä saivat muotonsa, ja kevään lopussa olimmekin matskusta erittäin fiiliksissä ja valmiina studioon! Päätimme siis pistää äänitykset käyntiin kesän alussa.

Rytmiryhmä ja totuuden hetki.

Kun kesäkuun 15. päivä koitti, oli 10 uutta biisiä treenattu enemmän tai vähemmän levytyskuntoon, ja nyt oli aika pistää nauhalle rummut ja basso eli armoitettu rytmiryhmä hommiin. Studiovalinta oli muusikkotuttujemme lokoisa treenikämppä-studio Helsingin Merihaan uumenissa, sieltä oli tarkoitus hakea mahtavaa rumputilasoundia (jota myös saatiin!). Hikoilimme (tai lähinnä Lassi, Minttu ja Barska hikoilivat ja allekirjoittanut kuvasi videolle ja soitti välillä kitaraa tarvittaessa..) pohjien kimpussa juhannusta edeltävän viikon ja sen jälkeen pidimme pienen kesälomabreikin, kuka milläkin suunnalla. Elokuuta odotellessa pohjanauhoitukset muhivat kovalevyn uumenissa.

Sessioihin palattinkin sitten taas loppukesästä harkitsevien editointien merkeissä. Nyt syksyn ollessa aivan oven takana on siis tullut aika aloittaa levyn kitaranauhoitukset, joten niistä lisää next time! 🙂